Over Winsum

Al in de tiende eeuw was Winsum-Obergum een belangrijke handelsnederzetting. In 1057 gaf de Duitse koning Hendrik VI toestemming voor een markt met munt- en tolrecht. De stichting van het Dominicanenklooster in 1275 maakte het stadse karakter compleet.

Dit veranderde in de 15e eeuw toen de stad Groningen de Winsumer stapel- en marktrechten in handen kreeg. Wanneer het staatsgezinde Winsum in 1581 tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt platgebrand door het Spaansgezinde Groningen, gaat het stedelijk karakter verloren. De oude stadse elementen uit de rijke historie van Winsum-Obergum zijn nog steeds volop te zien.

Het dorp Winsum-Obergum wordt gescheiden door het Winsumer Maar, waaraan vakantiehuis Op en Bie ‘t Woater gelegen is. De Havenstraat is een autovrije straat met direct daaraan gelegen de winkelstraten. Vanuit het huis zijn alle winkels lopend te bereiken. Bakkerij Rutgers is om de hoek van de Havenstraat en staat bekend om zijn lekkere brood.

Voor eten buiten de deur zijn er verschillende mogelijkheden in Winsum. De Gouden Karper heeft de meest uitgebreide kaart. Verder zijn er een pizzeria, een chinees restaurant en een patatzaak te vinden in het dorp. Café Hammingh te Garnwerd aan het Reitdiep is op drie kilometer afstand een uitstekende locatie voor een lunch of diner.